Vissersstraat 51, 1800 Vilvoorde
In 1859 openden paardenslager Jan Marcel de Becker en zijn vrouw Sidonie Zegers een café-restaurant in de Vissersstraat in Vilvoorde.
De zaak werd op volkse manier “De Kuiper” genoemd, omdat Jan’s vader een tonnenmaker was. Een eindje verderop in de straat bevond zich hun “atelier” waar er ook geslacht werd. In Vilvoorde werd er namelijk pas in 1896 een regulier slachthuis geopend.
De zaak ging na verloop van tijd over in de handen van de zoon van Jan en Sidonie en vervolgens, in 1919, in de handen van hun zoon, Antoine De Becker en diens vrouw Jeanne Verbruggen.
Zij baatten de zaak uit tot kort na de tweede wereldoorlog en lieten de zaak over aan de familie Van Thielen uit Mechelen.
In januari van 1962 daalden Jozef Gulickx en Julia Noyens af uit de Antwerpse Kempen en namen de zaak op hun beurt over om ze in januari van 1992 aan Alfons Gulickx en Lieve Gewillig over te laten.
We kijken graag terug op zo’n lange geschiedenis gevuld met gezellige drukte en de voldoening om een eenvoudig gerecht zo goed mogelijk te serveren.
Vilvoorde is reeds sinds zeer lang het officieuze centrum van paardenvleesconsumptie. Het toeval wil dat de Kuiper zich op zijn beurt in het centrum ervan bevindt, … en dat reeds sinds 1859!
De geschiedenis leert ons dat er in deze garnizoensstad ten noorden van Brussel, langs de Willebroekse vaart, de Zenne en de Woluwe gelegen, al vroeg paarden werden gebruikt in de landbouw, de industrie, in de kazernes en om de schuiten langsheen het jaagpad te slepen. Nu, deze paarden, eenmaal aan het einde gekomen van hun nuttige leven, konden worden geslacht en geconsumeerd.
In dit snel industrialiserend gebied hadden de mensen het niet breed. Daar waar mensen op het platteland vaak al eens een kippetje of een varken konden mesten op een stukje land, was dat in dit voorstedelijk gebied haast niet mogelijk. Dus werd er gegeten wat er beschikbaar was. Om deze reden werden er in steden ook gemakkelijker organen, darmen, klieren en slachtafval gegeten.
Men kan voorzichtig stellen dat om deze reden het paardenvlees onbewust een plaats inneemt naast deze “minderwaardige” vleessoorten, en dat paardenvlees hierom ook een “volks” cachet draagt.
Ondertussen mag je niet vergeten dat paardenvlees uitzonderlijke voedingskwaliteiten bezit. Een hoog ijzer- en glucosegehalte, en een uitstekende verhouding tussen verzadigde en onverzadigde vetzuren zetten franse dokters er in de late 19° eeuw toe aan om paardenvlees voor te schrijven als kuur tegen tuberculose. Ze vonden paardenvlees ook gezonder dan rundsvlees.
Dichter bij huis, hoorde ik ooit dat paardenvlees wordt geadviseerd om aan te sterken na ziekte of zwangerschap.
Wat het paardenvlees ook onderscheidt van andere vleessoorten is enerzijds zijn hoog metabolisme en anderzijds het feit dat een paard slechts een klein gedeelte van de calorieën die het wordt toegediend kan absorberen.
Om deze reden heeft het geen economisch nut om een paard te mesten voor consumptie en heeft een paard voor de slacht vaak een comfortabel leven geleid.
Allemaal redenen om aan te nemen dat paardenvlees best wel eerlijk en gezond is.
Bij “De Kuiper” proberen we nog elk moment van de dag onze produkten te verzorgen. Het merendeel van het vlees kopen we bij distributeurs in België en de herkomst ervan is veelal Amerika. Argentinië, Uruguay en Canada leveren voor ons altijd de best mogelijke kwaliteit.
De “filets” bij ons zijn vaak van oudere dieren want ze wegen minimum 2,5 kg., en zijn daarom volgroeid.
Dat levert zware, donkergekleurde, stevige, vet-gemarmerde en toch malse filets op met een intense smaak. Ook het ijzer- en glucose-gehalte zijn bij dit oudere vlees hoger.
Traditie restaurant - Dit blijft een restaurant waar je blijft komen, zowel het kader als het vlees is top. Met een lekker wijntje erbij kan de middag of avond niet meer stuk.
Hebben zeer lekker paardesteak gegeten. Is een speciaal decor maar aangenaam.
Vlotte bediening en een mooie wijkaart.
Veel commentaar kan hier nog nauwelijks aan toegevoegd worden aan de meer dan 300 positieve beoordelingen. We keken er al geruime tijd naar uit om dit charmant restaurant gekend voor... read more paardenvlees te betreden. Heel vriendelijke professionele ontvangst leidde ons naar ons tafeltje in het zo authentiek interieur. Een half en half aperitief wakkert de eetlust aan want dat was nodig omdat we onze keuze lieten vallen op "Anderhalve paardensteak (300 gr) " gebakken in eigen gesmolten paardenvet. Totaal anders wat een ongelooflijke smaak geeft aan de steak. Dit alles met pepersaus, pickles en groentjes en een grote pint van een plaatselijk bier. Lieve deugd , we zijn al een paar keer in een 3 sterrenrestaurant geweest , met onze bewondering voor die geserveerde meesterwerkjes maar deze specialiteit kan gerust tippen aan de culinaire hoogstandjes van sterrenrestaurants . Naar De Kuiper gaan we absoluut terug, Het totaalplaatje verdient respect.
Volwassenen kunnen een kindersteack of kinderijsje bestellen.
De paardensteak was heerlijk!! Lekkere huisgemaakte frietjes erbij.
Snelle en vriendelijke bediening.
Reserveren kan maar vooral bij de opening.
2 steaks, 1 bleu, 1 bleu chaud.
Vlees was absoluut niet gebakken.
Toen we dit zeiden was de bazin hier niet mee gediend! Eveneens was de bleu chaud... read more niet warm!
We vroegen nog een dessert, ook dit werd met tegenzin opgenomen door de bazin!
Super slechte bediening door de bazin, zoiets moet je kunnen verdragen en als constructieve kritiek kunnen opnemen, als je dat niet kan moet je geen zaak hebben!
Heel jammer.
Ik was 6 jaar toen ik de eerste keer bij De Kuyper ging eten, samen met mijn grootouders Bertha en Bernard Deschouwer. We werden op een persoonlijke manier onthaald door... read more Mevr. Noyens, de mama van Fons. Het eten was zoals het moest zijn en zo'n onthaal vergeet je nooit. Daarom keer ik er altijd terug. Voor het eten, de atmosfeer en voor Fons 🙂 tja, we zijn van dezelfde leeftijd.
Maandag en dinsdag
Gesloten
Woensdag tot zaterdag
11.30u – 14.30u & 17.30u – 21.30u
Zondag
11.30u – 21.00u
Webdesign door Digistef | Fotografie door Dirk De Cubber