Vissersstraat 51, 1800 Vilvoorde

Historiek

Restaurant

Video afspelen

In 1859 openden paardenslager Jan Marcel de Becker en zijn vrouw Sidonie Zegers een café-restaurant in de Vissersstraat in Vilvoorde.
De zaak werd op volkse manier “De Kuiper” genoemd, omdat Jan’s vader een tonnenmaker was. Een eindje verderop in de straat bevond zich hun “atelier” waar er ook geslacht werd. In Vilvoorde werd er namelijk pas in 1896 een regulier slachthuis geopend.
De zaak ging na verloop van tijd over in de handen van de zoon van Jan en Sidonie en vervolgens, in 1919, in de handen van hun zoon, Antoine De Becker en diens vrouw Jeanne Verbruggen.
Zij baatten de zaak uit tot kort na de tweede wereldoorlog en lieten de zaak over aan de familie Van Thielen uit Mechelen.
In januari van 1962 daalden Jozef Gulickx en Julia Noyens af uit de Antwerpse Kempen en namen de zaak op hun beurt over om ze in januari van 1992 aan Alfons Gulickx en Lieve Gewillig over te laten. In april 2023 namen Jules Gulickx en Marlies De Clercq de zaak over van zijn ouders. We kijken graag terug op zo’n lange geschiedenis gevuld met gezellige drukte en de voldoening om een eenvoudig gerecht zo goed mogelijk te serveren.

Historiek

Paardenvlees

Vilvoorde is reeds sinds zeer lang het officieuze centrum van paardenvleesconsumptie. Het toeval wil dat de Kuiper zich op zijn beurt in het centrum ervan bevindt, … en dat  reeds sinds 1859!

 

De geschiedenis leert ons dat er in deze garnizoensstad ten noorden van Brussel, langs  de Willebroekse vaart, de Zenne en de Woluwe gelegen, al vroeg paarden werden gebruikt in de landbouw, de industrie, in de kazernes en om de schuiten langsheen het  jaagpad te slepen. Nu, deze paarden, eenmaal aan het einde gekomen van hun nuttige leven, konden worden geslacht en geconsumeerd.

In dit snel industrialiserend gebied hadden de mensen het niet breed. Daar waar  mensen op het platteland vaak al eens een kippetje of een varken konden mesten op een  stukje land, was dat in dit voorstedelijk gebied haast niet mogelijk. Dus werd er gegeten wat er beschikbaar was. Om deze reden werden er in steden ook gemakkelijker organen, darmen, klieren en slachtafval gegeten.

Men kan voorzichtig stellen dat om deze reden het paardenvlees onbewust een plaats  inneemt naast deze “minderwaardige” vleessoorten, en dat paardenvlees hierom ook  een “volks” cachet draagt.

 

Ondertussen mag je niet vergeten dat paardenvlees uitzonderlijke voedingskwaliteiten  bezit. Een hoog ijzer- en glucosegehalte, en een uitstekende verhouding tussen  verzadigde en onverzadigde vetzuren zetten franse dokters er in de late 19° eeuw toe aan om paardenvlees voor te schrijven als kuur tegen tuberculose. Ze vonden paardenvlees ook gezonder dan rundsvlees.

Dichter bij huis, hoorde ik ooit dat paardenvlees wordt geadviseerd om aan te sterken  na ziekte of zwangerschap.

 

Wat het paardenvlees ook onderscheidt van andere vleessoorten is enerzijds zijn hoog  metabolisme en anderzijds het feit dat een paard slechts een klein gedeelte van de calorieën die het wordt toegediend kan absorberen.

Om deze reden heeft het geen economisch nut om een paard te mesten voor consumptie  en heeft een paard voor de slacht vaak een comfortabel leven geleid.

 

Allemaal redenen om aan te nemen dat paardenvlees best wel eerlijk en gezond is.

 

Bij “De Kuiper” proberen we nog elk moment van de dag onze produkten te verzorgen. Het merendeel van het vlees kopen we bij distributeurs in België en de herkomst ervan  is veelal Amerika. Argentinië, Uruguay en Canada leveren voor ons altijd de best mogelijke kwaliteit.

De “filets” bij ons zijn vaak van oudere dieren want ze wegen minimum 2,5 kg., en zijn daarom volgroeid.

Dat levert zware, donkergekleurde, stevige, vet-gemarmerde en toch malse filets op met  een intense smaak. Ook het ijzer- en glucose-gehalte zijn bij dit oudere vlees hoger.

Klanten

Beoordeling

 • star rating  Traditie restaurant - Dit blijft een restaurant waar je blijft komen, zowel het kader als het vlees is top. Met een lekker wijntje erbij kan de middag of avond niet meer stuk.

  avatar thumb Tiger_Flippie
  27/02/2023

  star rating  De sfeer is de laatste 30 jaar nog altijd hetzelfde,de kwaliteit is supergoed,het enige minpunt,de vreselijke muziek,dit is misschien de keuze vab de eigenaars maar zeker niet van de wat... read more

  avatar thumb 334willyi
  24/02/2022

  star rating  Betere (paarden)steak zal je niet snel vinden: dit vlees smelt in je mond Mmmm lekker. Tel op ongeveer 30€ voor een steak met saus

  avatar thumb TijlV
  26/04/2019
 • star rating  Gezellig oud restaurant. Zeer lekker paardenvlees gegeten met een lekker pintje. Leuk dat men ook wat meer over de oorsprong van het vlees wist te vertellen.

  avatar thumb AlexDeCeunynck
  22/12/2018

  star rating  Wij zijn hier al verschillende keren gaan eten. En de gegrilde paardebifstuk is nog steeds een topper. Eerlijke keuken. Aangename bediening, goede prijs/kwaliteit

  avatar thumb schermhugo
  23/09/2020

  star rating  Het moet zowat het enige restaurant zijn waar ik al meer dan 40 jaar regelmatig met plezier terug kom. De frieten, de sla, de bearnaise en vooral de steak zijn... read more

  avatar thumb ee555
  12/02/2019
OPENINGUREN

Maandag en dinsdag
Gesloten

Woensdag tot zaterdag
11.30u – 14.30u & 17.30u – 21.30u

Zondag
11.30u – 21.00u

CONTACT INFO
Vissersstraat 51
1800 Vilvoorde
02 251 13 87
info@restodekuiper.com

Webdesign door Digistef |  Fotografie door Dirk De Cubber

Jaarlijks verlof

Beste klanten, wij gaan er even tussen uit van 29 juli tot en met 3 september. We kijken er naar uit jullie vanaf 4 september weer terug te zien.